Demokracie na csHaxball?

22.06.2015 16:04

Jakou nejstarší vzpomínku na cshaxball.com máte?
Já si jako první vybavím to, jak GaS do vzkazníku napsal, že Vackova stránka je daleko lepší a že na cshaxball chodit nebude a suve mu za to pohrozil banem.

Tato příhoda bohužel nebyla ojedinělá a v tomto duchu se jich neslo spousty, ale o tom jindy. Dnes se chci věnovat aktuálnímu nejdiskutovanějšímu tématu.

V první řadě se nechci stavět v kauze lid versus killer007 na stranu jednoho, nebo druhého. Svůj názor na to mám, ale podle mě killer rozhodoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a dopadlo to tak, jak to dopadlo. Admin by měl mít právo rozhodnout tak, jak uzná za vhodné a kapitáni by to měli respektovat, je tu ale jedno větší ale

Co chci říct je to, že současný model postupu v adminské hierarchii na cshaxball asi nebude ten ideální a chtěl bych vám předložit vizi možná lepšího, možná horšího.
Současná 3v3 liga má 23 kapitánů (10 prvoligových, 13 druholigových) a to se podle mě dá využít jako 23 volebních hlasů.
Pokud by například jednou za (třeba) 2 sezóny proběhly volby admina ligy s tím, že by se proti sobě postavili kandidáti, přednesli co jsou zač a co by chtěli zlepšit/zachovat a kapitáni by z nich demokraticky vybrali, nemusel by to být nutně krok k horšímu.
 

 
Je v zájmu kapitánů vybrat pro svou ligu skutečně toho nejlepšího. Tento admin by navíc měl větší respekt, protože by se zkrátka vždy dalo říct "máš toho, koho sis zvolil, nelíbí se ti to? kandiduj příště proti němu".
Tento systém by samozřejmě měl svoje klady i zápory. 
Klad by kromě výše zmíněného pevnějšího mandátu byl i v tom, že by nedocházelo k situacím jako ve 4v4, kdy drtivá většina kapitánů (a asi i hráčů) čeká až sám od sebe odstoupí admin, který na jednu stranu odstoupit nechce, na druhou stranu ale sám říká, že na adminování nemá moc času a liga tím asi trochu trpí. Pokud by se vám zdálo, že daný admin protěžuje svoje kamarády (uděluje jim například výjimky), zkrátka byste ho příště nevolili. Navíc by se na tyto pozice častěji dostali ti, kteří v sobě mají ještě nadšení něco zlepšit.
Jako jeden ze záporů by zase bylo to, že si lid zvolí nějakou slibotechnu, která "všechno zařídí, všechno vymyslí" a nakonec se ukáže, že to byla jen velkohubá prohlášení. Další zápor by mohl být v tom, že by mohlo dojít buď k vyostření souboje o adminské křeslo, který by s sebou přinesl konflikty, nebo by zkrátka poražený kandidát nezvládl fakt, že neodešel vítěžně ze souboje a vybíjel by si to pak na ostatních, případně by ztratil potenciální zájem pomoct s čímkoliv v budoucnu.

 
Demokratický systém by se samozřejmě dal použít i v dalších odvětvích webu. Můžete nahlédnout do sekce admin týmu a zeptat se sami sebe, kolik z z těch lidí skutečně uznáváte. Dále se můžete zeptat sami sebe, zda je dobře, že tu existuje „tajná adminská policie”, což je tříčlenný tým, který vybral suve a který řeší prohřešky na webu. Dále si položte otázku, zda věříte tomu, že tento tajný adminský tým vykonává/bude vykonávat svoji práci spravedlivě a měřit všem stejným metrem. Zda je dobře, že dostanete ban a admin vám tento ban popře a řekne, že vám chat nejede zkrátka proto, že máte chybu v prohlížeči (ano, i to se už stalo).
 
Já třeba žádnou ligu nehraju a na pubu jsem jen výjimečně, takže se určitě neplánuju nějak zasazovat o změny, protože je mi to celkem volné. Každý si musí položit otázku, zda je spokojený s věcmi tak, jak jsou a pokud je nespokojený, tak zda je nespokojený natolik, že s tím bude chtít něco udělat. 
Může jít o admin tým, kapitána repre nebo třeba správce nástěnky u vás doma.