Konec Keana

22.05.2015 18:49
Pod tíhou kritiky nakonec odstoupil kapitán českého výběru na CC15 Keanu. Pod CvRkovým vedením se tým na loňském šampionátu umístil na prvním místě, ale Keanu mu tam dělal asistenta a i to je třeba ocenit.
 
Zde máte sestřih gólů s Maďarskem: 
 
 
 
Následuje můj osobní komentář k nastalé situaci:
 
Keanu je podle mě fajn kluk, nicméně u něj jako u kapitána jsem kritizoval primárně 3 věci, které v reprezentaci zanedbává/neví jak řešit a ty hrály prim i včera. Tyto základní chyby ale potápěly i hru Canucks, kde Keanu působil.
Ukážu vám situace na obrázcích (kdybych dal moc gifů, tak by se stránka sekala). Šipka povětšinou naznačuje trajektorii míče (kudy putoval po hřišti).

Než přejdu k třem bodům, které bych kapitánovi vytknul, rád bych uvedl, že určitě je i spousta věcí, co se dá u hráčů pochválit, individuálně je většina z nich šikovná a určitě by si tým zasloužil podobný článek co se týče pochvaly. Pochvala pro nováčky jako Lukča nebo Pupek, jak se dobře uvedli. Pochvala pro starší matadory, jak se umí vypořádat se složitými situacemi na hřišti atd. Já tu v žádném připadě nechci hanit výkonu jednotlivců, ale spíš taktiky určené kapitánem, která podle mě snižuje výkony týmu.
Často jsem po kritice týmu četl (hlavně od Vacka) "A koho bys tam dal jiného, vždyť to jsou naši nejlepší hráči". Já bych odpovědl, že v haxu je to jako ve fotbale, záleží na taktice a na sladění hráčů na hřišti, proto 4 nejlepší hráči nemusí skutečně dát dohromady nejlepší tým.
Přejdu k bodů:
 
1. Špatné bránění rohů
 
1. gól Maďarů, VIICTOR je kompletně nehlídán, míč od Chrise na něj proputoval a on mohl pohodlně skórovat do odkryté zadní části brány

Gól z rohu při zápase se Slovenskem

Gól z přípravy od Slováků po situaci v rohu, 666 před bránou nehlídán a Roman navíc pustil po chvilce přední tyčku a 666 k ní pohodlně skóroval

 

Další gól, který tým v zápase se Slovenskem dostal z rohu
 
2. špatné rozestavení DM - nezajišťují se

DM se nezajišťují při zápase s Maďarskem
2. gól Maďarů Roman nejistil obranu, VIICTOR se za ni dostal a střílel do prázdné brány. Je to sice Romanova individuální chyba, ale níže uvidíte, že podobné chyby už se dopustil dřív a v zápase takto riskoval často. Toto se událo 1,5 minuty před koncem za stavu 2:1. Asi bývalo neškodilo, aby ho kapitán upozornil, že nejde o přátelák, ale o Play off turnaje, co se hraje jednou za rok.

DM se nezajišťují při zápase se Slovenskem
Situace z přípravy se Slovenskem, kde Roman nejistil obranu tím stejným způsobem, co o měsíc a půl později proti Maďarům
Rosťa nejistil Romana a 666 v přípravě se Slovenskem vstřelil gól
 
3. protěžování sebou oblíbených hráčů na úkor jiných
 
Keanu v tabulce pravdy při výsledku 2:3 měl +/-  -3
1. poločas odehrála čtveřice Forsbi-Lukyno-Bonaparte-Ferry (vyhrála 2:0)
2. poločas odehrála čtveřice Rosta-Roman-Keanu-Mishelin (toho po gólu vystřídal Bonaparte, protože měl Mish* technické problémy) prohra 0:2
Prodloužení pak Forsbi-Roman-Keanu-Bonaparte prohra 0:1
Dvojice Keanu - Bonaparte proti zatím nejtěžšímu soupeři, Němcům, odehrála poločas a vstřelila 0 branek, Keanu proti Němcům nechal sám sebe celý zápas (zatímco ostatní výrazně gólovější útočníky nechal hrát hlavně se slabšími týmy). 

Na nejdůležitější chvíle turnaje tedy Keanu věřil primárně sobě a vyčpělému Bonymu, což se v důsledku ukázalo jako chyba, ale to už bylo vidět po předchozím zápase. Sázel zkrátka na "svoje koně". Oba útočnici mají spíše doménu ve 3v3 než 4v4, ale i v tomto stylu se mohou prosadit, když k sobě mají buď útočníka s prvky DM (jako Lukyno) nebo útočníka hrota (jako Ferry nebo Pupek nebo třeba Bonyho parťák Zembo z GoSu). Když je ale Keanu s Bonym na hřišti spolu, proti těžším soupeřům se příliš gólově neprosadí. Možná kdyby oba byli v top formě.
 
Tým kvality měl určitě i na finále (při troše štěstí), nikoho by však ani nenaštvala prohra, pokud by byla zasloužená třeba se soupeřem, který převyšuje kvality našich hráčů. Avšak když mančaft prohraje tím stylem, že zopakuje ty chyby, kterých se dopouští dokola už od přípravy (ale hráči a hlavně kapitán popírají, že ty chyby dělají), je to zkrátka problém.
 

ZDE stahujte replay.

Poslední věc, kterou nakousl Bony a která hrála svoji malou roli, ale kterou tolik kritizovat nechci. "Tým doplatil na širokou soupisku". To v praxi znamená, že došlo 8 hráčů a Keanu nechtěl postavit top4, ale chtěl, aby zahráli všichni, což je pochopitelné, ale ač se to zřejmě nevyplatilo, nebyla to ta největší příčina prohry.
 
Chtěl bych popřát hodně štěstí tomu, kdo tým převezme dál, ať už to bude Forsbi, Rosťa, Vacek, LukasPunk nebo třeba nehrající kapitán Bony. Určitě všichni budeme i nadále fandit, ale pokud bude tým pod kapitánem opět uzavřenou společností, do které se nebudou zvát hráči, kteří na to mají, tým bude opakovat v každém zápase ty samé chyby, ze kterých bude inkasovat ty samé góly a kapitán a hráči, co mu polezou do zadku (čau doupi) to budou tvrdošíjně popírat, opět se ozveme.
 
//C